In de Nederlandse woonkamer kom je regelmatig de volgende vloeren tegen: laminaat, hout, zeil of vloerbedekking. Er is echter nog vloersoort waar je voor kan kiezen, maar die je nog niet veel tegenkomt, namelijk vloercoating. Geheel onterecht, want de stoere en chique uitstraling zou menig huiskamer de perfecte finishing touch geven.

vloercoating plaatje

Wat is vloercoating?

Vloercoating is een dunne, egale laag die op een bestaande vloer wordt aangebracht. Het bestaat uit twee delen, namelijk de basisverf en kunsthars. De verfbasis bepaalt de uiteindelijke kleur van de vloer. Een groot voordeel is dat de verf in zeer veel verschillende kleuren verkrijgbaar is, dus voor elk wat wils!
De tweede laag is de kunsthars laag. De kunsthars is ofwel epoxy ofwel polyurethaan. Het toevoegen van kunsthars zorgt ervoor dat de vloer zeer hard, sterk, slijtvast en waterdicht wordt.

Verschillen tussen epoxy en polyurethaan

Tussen de twee harslagen zitten diverse verschillen. Mocht je kiezen voor een vloer met vloercoating is het belangrijk dat je een goede keuze maakt uit deze twee harslagen. De belangrijkste verschillen zijn:
Polyurethaan is zachter en flexibeler dan epoxy. Hierdoor kan deze harssoort goed aangebracht worden op een niet-egale ondergrond, zoals laminaat. Epoxy is harder, maar daardoor ook scheurgevoeliger. Deze harssoort voelt kouder aan als polyurethaan en kan uitsluitend op een stabiele, scheurvrije en vormvaste vloer worden aangebracht. Vooral in garages wordt vaak gekozen voor een vloercoating op basis van epoxy.

Epoxy is dus harder en scheurgevoeliger dan polyurethaan. Dit betekent ook dat vloerverwarming vaak niet gebruikt kan worden bij vloeren van epoxy. De warmte van de vloerverwarming heeft namelijk als effect dat de vloer gaat krimpen en uitzetten. Een vloercoating op basis van epoxy kan deze natuurlijke beweging niet opvangen.

Mocht je in je vloer bijzondere effecten willen verwerken (zoals glitters) is het resultaat bij een vloercoating op basis van epoxy groter dan bij polyurethaan.

Ten slotte is het contactgeluid bij een vloer op basis van polyurethaan kleiner dan bij epoxy. Dit komt doordat polyurethaan zachter is dan epoxy en daardoor het geluid beter absorbeert. Mocht je dus veel op hakken of schoenen met harde zolen lopen is een vloercoating op basis van polyurethaan dus wellicht een slimme keuze.

Waarom kiezen voor vloercoating?

De voordelen van een vloer met vloercoating zijn nagenoeg eindeloos. Het geeft de ruimte waarin het is gelegd direct een industriƫle, stoere en chique uitstraling. Ondanks dat de coating zeer dun wordt aangebracht is deze uitzonderlijk hard (harder dan beton) en waterdicht. Daarnaast is een groot voordeel dat het naadloos is, zodat het schoonhouden van deze vloer bijzonder eenvoudig is. Ook bij intensief gebruik van de vloer blijft deze slijtvast.